Ostya felhelyezése
Az ostyalap ollóval körbevágható, gluténmentes termék. A tortaostya a nedvesség hatására kissé átpuhul, ezért érdemes minél későbbre hagyni az ostya felhelyezését, hogy a színét és az állagát megtartsa a tálalásig. Óvatosan, de határozott mozdulatokkal, mindig egyirányba kenjük el a jégzselét az ostya tetején!
Főzött krémes, vajkrémes tortára helyezés: Ha főzött vajkrémes tortánk van, akkor több órát is kibír az ostyánk eredeti formájában. A torta tetejére tegyünk egy evőkanálnyit a jégzseléből és kenjük el egyenletesen egy kenőkés vagy szilikonecset segítségével. Így a krémünk és az ostya közé kerül egy védőréteg, az ostya nem fog felpúposodni, szépen elsimul. Végül a tortaostya tetejére is vékony rétegben kenjünk a jégzseléből, szép fényes felületet ad.
Tejszínhabos tortára helyezés: Ha a krém mégis tejszínes, arra a helyre, ahova az ostyaképet szeretnénk helyezni vaj-porcukor fele-fele arányban vékony krémet teszünk vagy egy vékony fondant réteget készítünk. Erre kerüljön az ostyakép, melyet szintén lekenhetünk jégzselével.
Fondantos-marcipános bevonatú tortára helyezés: A tortaostyával díszíthetünk fondanttal, marcipánnal burkolt tortát is. Arra a helyre, ahova kerül az ostya (már a leburkolt tortán) hideg zselét kenünk nem túl vastagon. Ez történhet kenőkéssel vagy szilikonecsettel. A már körbevágott ostyát ráhelyezzük, kicsit megnyomkodjuk. Az ostyalap tetejét átkenjük vékonyan a zselével.